Als professionele of amateurfotograaf heb je een grote verantwoordelijkheid om beelden te leveren die aansluiten bij de voorkeuren van je klanten. Of het nu een glamour- of sportshoot is, je wilt elke fotosessie zo bijzonder mogelijk maken.
Sportfotoshoot
Met sportfotografie, zoals bijvoorbeeld een fitnesssessie, maak je geweldige foto’s en dat vereist een andere aanpak dan conventionele fotoshoots. Het visualiseren van de kleinste details, zoals de definitie van spieren, is belangrijk. En elke fotograaf weet dat apparatuur en belichting essentieel zijn, net als een goede voorbereiding.
In dit artikel geef ik tips en trucs voor het fotograferen van sport in de studio. Handig voor fotografen en modellen!
Sportfotografie Voorbeeld
Het is moeilijk om buitensporten in de studio te fotograferen, maar er zijn veel sporten die ideaal zijn voor studiofotografie. Denk bijvoorbeeld aan deze indoorsporten:
Fitnessfotografie
Yogafotografie
Balletfotografie
Kickboksfotografie
Fitnessfotografie
Crosstrainingfotografie
Sportfotografie modern dansballet
10 tips voor sportfotografie in studio
Ik begon als fotograaf met populaire fotosessies zoals zwangerschaps-, romantiek- en modelshoots. Omdat ik graag experimenteer met belichting en special effects, richt ik mij ook op sportfotografie. Bovenaan de lijst staan fitnessshoots, crosstraining en krachttraining. Nu heb ik een enorme verzameling fitnessfoto’s. Bekijk enkele voorbeelden in de Fitness- en Sportgalerij.
Vanuit deze ervaring wilde ik mijn snelle overwinningen delen bij het maken van geweldige sportfoto’s in de studio.
De achtergrond van sportfoto’s kan context geven of het onderwerp afleiden. We gebruiken dus alleen een achtergrond als die iets toevoegt. Als het gaat om spierbepalende fitnessfoto’s, is een achtergrond niet altijd nodig en zijn rekwisieten vaak voldoende. Als we een achtergrond gebruiken, veranderen we de scherptediepte om scherp te stellen.
- Verander je houding. Stel in standaard fitnesshoudingen als basis, maar andere houdingen zoals springen of vegen kunnen ook worden geprobeerd.
- Focus als fotograaf en model op je sportfoto’s en laat je niet te veel afleiden door directe beoordelingen voor elke sportfoto. Zo mis je geen mooie momenten en word je niet afgeleid.
- Verandering van locatie, ook in fotostudio. Fotograferen vanaf de zijkant, onder en boven zorgt voor afwisseling.
- Let ook op andere details zoals gezichtsuitdrukkingen. Sporten zit vol emotie en dit is precies wat diepte geeft aan sportfoto’s. Een fitnessfoto hoeft niet altijd mooi te zijn. Uitputting en volharding zijn prachtige dingen in het gezicht.
- Als model heb je ook een idee van sport schieten. Deze inspiratie wordt niet gebruikt! Vind trainingsvoorbeelden en foto’s van fitnessmodellen en maak collages. Bekijk ze af en toe en verwijder de minder mooie.
- Zeker bij sportfotografie is het belangrijk dat je als model ook op details let. Make-up, kapsel, nagelverzorging en lichaamshaar zijn essentieel.
- Denk ook aan de inname van vocht en koolhydraten. Eet een week van tevoren minder koolhydraten en drink ook minder dan normaal. Overdag kun je weer koolhydraten eten.
- Zonnebank niet een week van tevoren gebruiken. Nieuwe kleuren kunnen het beeld bederven en je moet het vermijden.
- Denk twee keer na over de juiste outfit en accessoires. Heb je hier twijfels over? Vraag ons. Wij kennen onze camera’s en andere apparatuur het beste en kunnen u voorzien van een sportmodel, zoals de kleur van de kleding en de gebruikte staat van de accessoires.
- Sportfotografie is een heel leuke vorm van fotografie waar je uitzonderlijke foto’s mee kunt maken. Met hoogwaardige apparatuur en doordachte voorbereiding zullen we de beste sportfoto’s maken. En vergeet niet dat je als model ook een grote rol speelt in het resultaat van je sportshoot. Op de fotografiepagina vind je meer informatie over de sport- en fitnessshoot en enkele mooie sportfoto’s in de galerij.